Category Archives: Uncategorized

Кранево

Северното ни черноморие е леко позабравена дестинация от родните туристи, но не и от съседите ни румънци. За тях е любимо, леснодостъпно и предпочитано заради спокойствието и цените място. Ако ви е oмръзналa все една и съща лятна почивка всяка година, то със сигурност можете да преоткриете прекрасните кътчета на североизтока. И макар там летния сезон да започва малко по-късно,то той по нищо не отстъпва на останалаtа част от морската ивица на България. Дори предлага определени предимства като по-спокойна атмосфера и ниска концентрация на летовници, което дава възможност за усамотена и отдалечена от шумотевицата почивка.

Там на северният бряг на Черно море в пределите на община Балчик се намира китното малко селце Кранево или както е известно със старото си име Екрене. Това климатолечебно място е разположено на самия бряг и само на 2 километра от курорта Албена.  Плажовете са обширни, посипани със ситен светъл пясък и много чисти и поддържани. За любителите на дългите плажни разходки се открива възможността да правят своите преходи по ивицата, която свързва двете населени места. И така, ако сте отседнали в някой хотел на плажа в Кранево съвсем неусетно може да се пренесете в Албена за сутришно кафе или фреш!

Постоянно пребиваващите жители на Кранево са малко – едва около 1000 души. Атмосферата наоколо е тиха и спокойна и предлага релаксираща далеч от градския шум почивка. Същевременно в селото нищо не липсва – има добре заредени целогодишно работещи хранителни магазини, кафенета и ресторанти, дори ледена пързалка и конна база. През летния сезон разбира се оживява района и врати отварят дискотека и денонощни плажни барове.  Любителите на нощния живот и забава също са обезпечени с места за развлечение. Те могат да съчетаят времето за забавления с поспиване удобно в климатизирана си стая с гледка море в някой хотел на плажа в Кранево. Звучи идилично, но лесно може да се превърне в истина.

Начало

Курортът Албена в североизточна България, на 12 километра от Балчик и на 30 километра от Варна. Плажната му ивица се простира на 5 километра и ширината и е 150 метра. Албена е наречена на героиня на българския писател Й. Йовков, дарена според творбата му с изумителна красота.

Хотелите на Албена са разположени така, че имат изглед към бряга на морето и събират максимално лъчите на слънцето. Хотелите в Албена са основно посещавани от чуждестранни туристи прекарващи почивката си на българското Черноморие.

Албена е много добър за семейни почивки, поради относителното спокойствие сравнено с големите курорти по нашето черноморие. Само на 10 км от Албена се е Ботаническата градина на Балчик където могат да се видят растения които са уникални, както и известният архитектурно-парков комплекс Дворецът бил в зората на 20 век е бил резиденция на кралицата на Румъния – Мария. Албена е построен близо до природния резерват Балтата където можете да се насладите на горския пейзаж и атмосфера.

В село Оброчище намиращо се близо може да се види крепост от османско време запазена добре. Село Кранево също е близо до Албена. Кранево се слави с римската си крепост и с привлекателните за туристите минерални извори. Крайбрежната ивица между Кранево и Албена е изключително живописна гледка със стръмните си скали над морето.

Курортът Албена има три къмпинга – “Албена”, “Екзотика” и “Интернационал”, които имат големи ресурси за прием на туристи решили да прекарат почивката си в този спокоен район.

Любителите на спорта ще открият в Албена има много тенис кортове, ресторанти с вечерни и нощтни програми, барове, детски площадки, казино, игрище за голф и басейни. Можете да наемете автомобил, колело, лодка, катер, яхта, джет или водно колело или да излезете на приятна езда с кон.

Ежегодно се организират събития като авто рали “Албена” в началото на месец май, фестивал на телевизионните програми “Златната антена”, фест за песни и танци от народното творчество от Добруджа през август, състезание по бридж през юни, състезание по плажен волейбол в месеците юни-юли, а през Албена минава и регата кяото се провежда всяка година. През летният сезон голям брой хотели в Албена предлагат изгодни ранни записвания и резервации.

Хотелите в Албена предлагат 3 прекрасни Wellness и Spa центъра, всеки от тях със свое собствено очарование и облик. Тези комплекси ще Ви накарат да почувствате пълноценно Spa преживяването, заедно с професионалните грижи и индивидуално обслужване.

Благодарение на благоприятното съчетание на специфичен микроклимат и релеф района има UV лъчене с биологична активност полезна за здравето, слънцереене от май до октомври, въздухът е с благоприятно за здравето количество на йод което се съдържа, флуор, бром, а топлото море и чиста екологично среда заедно с останалите фактори са прекрасна предпоставка за релаксираща и здравословна почивка в Албена.