Забележителности

Нос Калиакра

Нос Калиакра

Нос Калиакра

На 12 км от Каварна се намира нос Калиакра. Отвесните му скали слизат към морето, издълбало в подножието им ниши, арки и пещери. Откритите съдове и сечива свидетелстват, че носът е населен още преди 7000 години. Те са открити в морето на 160 метра дълбочина. През 4-3 век преди новата ера нос Калиакра е бил населен от теризите, тракийско племе, което по-късно попада под властта на Рим и Византия. Калиакра е бил мощен град в средновековието, а заедно с това и църковно средище. В началото на 15 век Калиакра попада под османско владичество и така започва залезът на крепостта. Известна легенда разказва за 40 девойки българки, които се завързват с косите си една друга и се хвърлят в морето от носа, за да не се налага да се предадат на поробителите. В паметна тези девойки на носа се издига обелиск наречен “Портата на 40-те девици”. Сега по тези места могат да се видят останки от стени на крепости, гробници, църкви и стопански постройки от средновековието и античността.Калиакра също така е красив резерват, където могат да се видят гнездящи корморани, в пещерите под носа все още може да се види тюленът-монах, папуняци, а също така можете да видите и свободни делфини както и други редки видове някои, от които застрашени от изчезване, включени в Червената книга на България. Калиакра един от първите защитени териториални обекти в България с обявяването си за природен резерват още през 1941 г., а сега е и един от Стоте национални туристически обекта.

Побитите камъни

Местност Побити камъни

Местност Побити камъни

Край черноморскте езера на Варна ще откриете местността „Побит камък”, един изключително красив феномен, разположен близо до хотелите в Албена, който представлява кухи естествено оформени скални образувания във формата на каменни колони с различен диаметър и височина. Варовитите пясъчници, от които са изградени скалните образувания съдържат много вкаменелости и визуално приличат на побити в пясъка, от където и името на местността „Побит камък”.Произхода на местността има различни хипотези. Една от тях е, че някога мястото е било морско дъно, и че имат органичен произход. Друга хипотеза гласи, че представляват биогенни водораслови постройки. Трета теория върди, че са се образували под действието на природни извори с основно газово съдържание.

Подобни образувания не се срещат само у нас. Могат да се видят както на морското дъно, така и на сушата. В местността освен скалните образувания могат да се наблюдава и немалко разнообразие животински видове. Любопитни са някои видове насекоми и влечуги. Птичият свят в местността може също да се похвали с многообразието си. Тук може да се види обикновен керкенез, кадънка, кукумявка, каменарче, щиглец и сврака. За опазването на този природен кът, заедно с разнообразното му животинско многообразие, през 1937 г. местността се обявява за природна забележителност.

Аладжа манастир

Манстир Аладжа забележителност близо до Албена

Манстир Аладжа забележителност близо до Албена

Известният скален манастир на Черномнорието – Аладжа манастир – е част от многото скални обители на монаси от 8-9 в. Разположен сред гориста местност на разтяние 14км от Варна. На турски език “аладжа” значи “шарен” и оттам и името на манастира дадено му поради ярките стенописи изпълнени с цвят от времето на ранното Средновековие, които са открити там. Счита се, обителта е част от голям комплекс от повече от 500 подобни постройки.Създаването на манастирите в скалите е свързана с разпространението на християнството. Те са били използвани за убежища, когато е имало нападения. Разположението на помещенията е организирано на 2 нива във висока 40 метрова варовикова скала. Църквата на манастира е се разполага на запад, на първото ниво и някога е била изписана със стенописи, от които, са се запазили само отделни фрагменти. Криптата е на най-ниското ниво, където е имало три гроба.

Манастирът е бил изоставен след началото на османското иго през 14 век. Въпреки това християните в местността са продължили посещенията си на мястото и през последвалите години, за което дава доказателства намерен в криптата пръстен от сребро от периода на 18 век. През 1912 г. манастирът бива записан като народна старина, а по-късно през 1957 г. бива обявен за паметник на културата с национално значение.

Близо до тези забележителности в Албена, ако продължите на юг към морската столица на България, ще откриете още голям брой природни и културни атракции, заслужаващи да бъдат видяни тук.