Други ЗабележителностиЗабележителности

Възрожденската история на Копривщица

Копривщица е китно планинско градче в сърцето на Същинска Средна гора. Отдалечеността му от София е 110км., а от Пловдив е на 90км. Неговата надморска височина е от внушителните 1060 метра. Това прави климата му, континентално планински със студена, но слънчева зима. Лятото също е по-свежо и прохладно от другите части на България. Това се дължи на спускащия се студен въздух от Стара планина. Той минава по дерето на река Тополница, която разсича по дължина град Копривщица. За настаняване в градчето вижте тук.
Историята му започва от XIV век, като бояджийско и кожарско селце. Също така и търговията била добре развита. Търговците продавали в Истанбул и Александрия. Местните на три пъти възродявали Копривщица, след опожаряванията от турците. Априлското въстание започва именно от тук, с гръмването на първата пушка, на 20 Април 1876. Тогава Тодор Каблешков разписва кървавото писмо, с кръвта на убитото турско заптие и оповестява започването на героичната за българския народ Априлска епопея.
Градчето е запазило напълно старовремския си исторически дъх и е обявено за град музей. Около 250 паметника от Възрожденския период на България съществуват в Копривщица. Дворовете на къщите са с големи каменни стени и дървени порти. Къщите са масивни, двуетажни, пищно украсени. Малкия град допълнително създава старинната си атмосфера, с тесните паважни улички, многобройните каменни чешми и мостове.
Много от къщите функционира днес като музей. Една от тях е Ослековата къща. Тя е етнографски и културен паметник на Копривщица, собственост на богат търговец от XIX век. Къщата-музей на „Любен Каравелов”, на „Димчо Дебелянов”, на „Тодор Каблешков”, на „Георги Бенковски” и на много други видни личности заслужава да се разгледат. Те са рожби на Копривщица, дали живота и допринесли на общото благо. Едни от най-важните предмети, който могат да се видят са знамето на Райна Княгиня, оръжията на войводите, черешовото топче и още много други ценни реликви.
Друга забележителност, която не трябва да се пропуска е Мавзолеят на Априлци. Разположен е в центъра на града, построен в памет на погубилите живота си за свободата на България. В неговата основа е костницата, а малкия параклис е над нея. Създаден е през 1928 година от дарение на заможен общественик.
Не бива да се пропуска, при туристическата обиколка и построена за 11 дни църквата, на мястото на опожарен християнски храм. Кръстена е Успение Богородично и изглежда, като обикновена къща отвънка. Това е направено с цел да не привлича вниманието на турците. Вкопана е в земята и е слабо осветена, съгласно тогавашните изисквания. Най-ценното в нея е дървената икона с библейски мотиви от хаджи Георги.
Град Копривщица е един невероятен културно – исторически комплекс с невероятна природа и климат. Не случайно е вписан, като народно богатство в списъка със Стоте туристически обекта на България.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!