Други ЗабележителностиЗабележителности

Забележителности на Тетевен и Рибарица

Има местности в България, чиято красота се крие под хълмове, скалисти чукари, гъсти гори. Света на пещерите е приказно примамлив, в него всеки може да се потопи и да се откъсне за малко от реалния свят.

За всички любители на природата и ценители на естествените й красоти, за търсачите на диво, непринудено и впечатляващо почивката сред планинска местност Рибраица ще е едно незабравимо изживяване. Хотели и вили в Рибарица можете да намерите тук

След като всеки се докосне и полюбува на причудливата и омайна свежест от заобикалящата среда и усети магията на Тетевенския Балкан, екскурзията продължава към град Тетевен.

Тук определено няма да скучаете, защото културните забележителности не свършват. Разнообразите хотели и вили в Рибарица пък ще дадат на вашето пътуване, освен културен привкус и усещане за почивка.

Планинския град е разположен също в полите на Стара планина, намира се между върховете Петрахиля, Острич, Трескавец, Червен и Вежен. През града минава великолепната река Вит, а от прохладният й бриз се отразява свежестта на въздуха, покоряваща всеки посетител.Разхождайки се из града, посетителите на Тетевен ще се натъкнат на изобилие от културни паметници, старобългарска архитектура и великолепие непокътнато от вековете наред с обичаи и нрави, съхранявани през годините.

Всичко е пропито с красота, енергия и величие от природата НА Рибарица и Тетевен. Град Тетевен е сред Стоте национални туристически обекта. Много са местните забележителности, а сред тях всеки посетител на местността Рибарица и околията може да отскочи до него, за да зърне и обходи: Историческия музей с уникалната си експозиция от три раздела: Археология, Етнография и Възраждане; Хаджииванова къща-музей, Бобевска къща-музей, която е построена през 1852 година от Йончо Хаджи Йончеви носи славата на Васул Левски, служела някога за негово убежище; Йоргова къща-музей. Повечето постройки в Тетевен са характерни с оригинална Възрожденска архитектура и вложени детайли като просторния чардак, кълдаръмен двор и грижливо подредените одаи, които неистово лъхат на романтика, уют и топлина.

Поредната тетевенска забележителност е „Хаджиивановата къща”. Тя е една от най-посещаваните в Тетевен. Построена е през 1848 г. и се намира в централната част на Тетевен, срещу самата църква “Всях Светих”. В долният й край е разположена механа, която приема гостите дошли да зърнат тетевенските забележителности.

Списъка с места, които могат да се обходят в Тетевен и Рибарица няма край, но това е само още един плюс за съвременните почитатели на вековните български традиции, история и обичаи.

Хотели, къщи за гости и вили са отворени за всеки желаещ да се докосне до магията на една отминала епоха.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!