Любопитно

Минало и настояще въвлечени във величествен Велинград

Родопският край е свързван със стотици приказки, легенди и минало, което ще развълнува всеки. В последните години съществува един нов начин за предоставяне на информацията и това е добре направената реклама. Дори, когато се налага да избираме хотели и заведения във Велинград можем да научим нещо повече от самата нея.

Нека сега насочим вниманието към местността, самия град и региона:
Още в старите книги пише за Чепинският край. Според данни той съществува от V в. пр. н. е. За това свидетелстват открити находки, където се споменава, че някога тези земи били обитавани от тракийски племена. Това обаче не е цялата информация, с която разполага съвремието ни. Велинград е бил родно място и за племена на име беси. В резултат на техните местообитания днес, като наследство са ни завещани старинни крепости, руини от стени, могили, некрополи.

За туристите решили да отседнат в града, хотели Велинград посрещат целогодишно и предлагат най-модерни и европейски условия за настаняване. Дори няколкодневната почивка или прекаран на това място уикенд може напълно да пренареди жизнените сили и да запознае отблизо гостите с впечатляващи забележителности и обекти.

Насочваме се към храмът на Дионисий, разположен в Родопите планина.

Съвременната наука се базира на становището, че това светилище е разположено в най-високите части на Западните Родопи. Още по онова време, в ниските му части, Средни и Източни Родопи, се използвали за местообитания от местните жители. Днес из цялата тази местност могат да се видят останки и археологически паметници от всякакви епохи. Храмът на Дионисий изпъква като свещен, допълващ скалния град Перперикон, който е и мегалит за цяла Европа. По онова време е имало много храмове издигнати в чест на бог Дионис. Смята се обаче, че светилището на Дионис наричано още родопският храм явно е основен, дори в оставените от римски историци летописи.

Огромен е и интересът към Баташко блато. Всъщност не само езерото, буди любопитството на днешните туристи, а най-вече построените около него могили. Юндола се казва най-високата от тях. В Печковец местността са открити останки, керамики и оръдия от тракийски племена, а в подножието се намира крепостта Цепина.

Историята на Велинградския е изпъстрена от живота и на римляни, и на славяни. Всяка една народност, минавайки по тези земи е допринесла за облика, културата и нравите днес на това място.

Ако и вие искате да се докоснете до така древни и автентични места и обекти, на фона на цялата природна красота и да релаксирате сред минералните води на най-големия център за балнеолечение, потърсете изгодните предложения на хотели Велинград.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!