Други ЗабележителностиЗабележителности

Пуф-паф! – Любопитно за Родопската теснолинейка

Чували ли сте този факт? Родопската теснолинейка е единствената теснолинейка у нас? Разстоянието между релсите е по-малко от стандартното. Докато най-широко разпространеното междурелсие както у нас, така и по света, е 1435 мм, този, по който се движи теснолинейката, е само 760 мм.


Началото и края

Начална гара е град Септември. От него теснолинейката поема за Добринище, като достига крайната точка за малко под 5 часа. Разстоянието Септември-Добринище е 124,7 км. Теснолинейката свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. Местата, през които минава, са живописни, така че през голяма част от времето ще бъдете в плен на природната красота. Не забравяйте да вземете със себе си фотоапарат или телефон с добра камера, за да запечатате невероятните красоти, които ще видите.


Гара Велинград

Една на от спирките на влакчето е Велинград. До спа столицата на Балканите може да стигнете и с влак, като несъмнено ще се насладите на невероятни пейзажи. Бързият влак спира само на гара Велинград, а пътническите и там, и на гара Велинград Юг. 


Гара Аврамово

Освен през Велинград, теснолинейката минава през гара Аврамово. Тя е най-известна с това, че е най-високата гара на Балканите. Издига се на 1267 м над морското равнище. 


Истинско пътешествие

Ако решите да се качите на теснолинейката, проверете сайта на Български държавни железници и вижте разписанието. Влакът се движи всеки ден, но най-добре проверете сайта на Железните за актуална информация. Това ще е повече от комфортно пътуване, пред вас ще се разкрие богатството и красотата на българската природа. Това е пътешествие, което носи радост на сетивата и душата, оставяйки незабравими спомени и вдъхновение за бъдещи приключения. Това е едно пътуване, сравнимо с пътешествие назад във времето. 


Бонус съвети

За финал ви даваме няколко подсказки. Обикновено има атракционни пътувания с теснолинейката по случай 6 септември. Проверете, ако планирате пътуване в началото на септември. И още нещо – при пътуване важат всички намаления, които се прилагат при пътуване с другите влакове. Ако сте 3 или повече души, най-добре си вземете групов билет, за да ползвате специална отстъпка за малки групи. 

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!